Kilka słów o kuchni Maroka

Szafran nadaje ciastkom żółty kolor.
Maroko reprezentuje jedną z najbardziej zróżnicowanych kultur kulinarnych – z wpływami arabskimi, hiszpańskimi, francuskimi, żydowskimi, berberyjskimi, mauryjskimi. W wyniku ich zderzenia powstały smakowite i dość niezwykłe potrawy tej kuchni.
/ 08.01.2011 18:01
Szafran nadaje ciastkom żółty kolor.

Maroko ze względu na swoje położenie geograficzne, w naturalny sposób stało się również tyglem kulinarnym. Podstawą tej kuchni są różnorakie owoce, warzywa śródziemnomorskie, owce, ryby, owoce morza i drób. Oraz oczywiście kuskus. Wśród charakterystycznych przypraw Maroka znajdziemy anyż, kmin, biały pieprz, imbir, paprykę, sezam, kurkumę, oczywiście też cynamon, no i szafran!

Zobacz także: Cechy kuchni afrykańskiej

Kuskus to narodowe danie Maroka, podaje się go z mięsem i warzywami. Wśród innych charakterystycznych potraw znajdziemy tadżin, czyli potrawy z duszonego w dużych kawałkach mięsa – drobiu, jagnięciny czy wołowiny. Do przygotowania tej potrawy używa się albo specjalnego naczynia ceramicznego, albo garnka z grubym dnem i ciężką pokrywą. Tadżin charakteryzuje najczęściej obecność cebuli i dużej ilości przypraw.

Mięsa i ryby marynuje się w szarmuli – paście czy też marynacie przygotowanej na bazie oliwy i bardzo dużej ilości przypraw, cebuli, czosnku oraz pietruszki czy kolendry, a także soku z cytryny.
Wszystkie składniki dokładnie się sieka lub rozdrabnia w blenderze.

To, co w doskonały sposób charakteryzuje również kuchnię Maroka to kiszone cytryny – istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Kiszone lub marynowane cytryny są ważnym dodatkiem do wielu marokańskich dań.

Oprócz tego oczywiście harissa, czyli pasta z kolendry, papryczek chili, czosnku, kminu, mięty, pietruszki, oliwy, czasem też i przecieru pomidorowego. Podaje się ją np. z chlebem pita.

Podobnie brzmiącą nazwę ma słynna marokańska zupa – harira. To ostra, pomidorowa zupa z soczewicą lub cieciorką.
Wśród mięs, oprócz jagnięciny, koźliny czy wszelkich ryb i owoców morza, znajdziemy również popularne tutaj gołębie. Triumfy święcą przy tej okazji wszelkiego rodzaju szaszłyki.

Do tego oczywiście mnóstwo różnorodnych sałatek, w tym słynna sałatka z pomarańczy i cebuli.

Jeśli chodzi o desery, to jednym z najpopularniejszych są pierożki czy też rożki z nadzieniem migdałowym i wodą różaną, podawane najlepiej na ciepło. Wśród słodkich smaków Maroka znajdziemy również desery oparte na miodach, orzechach, owocach z takimi dodatkami jak woda pomarańczowa, czy wspomniana już wcześniej – różana.

Zobacz także: Co wypada wiedzieć o kuchni algierskiej?

Redakcja poleca

REKLAMA