Lekko i prosto
Danie nazywa się akoho sy voanio, co oznacza, ni mniej ni więcej, tylko: kurczak w mleczku kokosowym. Na pierwszy rzut oka może przypominać przygotowywane w krajach azjatyckich potrawki curry, ale wersja afrykańska jest znacznie lżejsza, brak w niej ciężkich przypraw, które nadają charakteru daniom ze wschodu. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a jej smak jest pełen radosnej lekkości. Zgodnie z madagaskarską tradycją podaje się ją do ryżu.
Zobacz także: Jak się jada madagaskarski ryż?
Szybkie gotowanie
Mięso kurczaka należy pociąć na kawałki, stosownie do swoich preferencji. Marynujemy go przez około godzinę w soku z cytryny, wyraziście doprawionym sola i pieprzem. Czosnek i cebulę podsmażamy, po chwili dodajemy zamarynowanego kurczaka i razem podsmażamy. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i mielony lub starty imbir. Mieszamy. Po kilku minutach wlewamy mleko kokosowe i pozostawiamy danie na małym ogniu, by się dusiło, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie gotowy. Czekając na ten moment, gotujemy ryż. Potem wykładamy ryż na talerze, na wierzch nakładamy potrawkę z kurczaka z mleczkiem kokosowym. Smak dania jest dość łagodny, choć absolutnie nie mdły. Można go dodatkowo zintensyfikować, dorzucając więcej pieprzu, niektórzy dodają odrobinę cynamonu i startą skórkę z cytryny.
Zobacz także: Jak zrobić proste dania kuchni algierskiej?