Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego utartego imbiru
- sól lub Delikat
- 2 duże pomidory
- 2 cebule (dałam po pół białej, cukrowej, czosnkowej i czerwonej)
- 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
- bazylia
- pieprz czarny mielony
- papryka mielona (ok. 1 łyżeczki)
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego (to dla tego ze nasze pomidory nie są tak aromatyczne - szczególnie po za sezonem)
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Tradycyjnie powinno się potrawę robić w garnku do Tajine .
Mięso pokroić w kostkę i zmiksować w rozdrabniaczu/blenderze (lub zmielić w maszynce). Wyrobić dodając 1/3 natki, imbir i do smaku sól (Delikat), pieprz, paprykę, skórkę z cytryn , bazylię. Dobrze wymieszać i uformować 8-10 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebule prawie je rumieniąc. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki - pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli. Do garnka na cebulę wrzucić czosnek i chwilę smażyć mieszając. Dodać pomidory, 1/3 natki, bulion, przecier pomidorowy i dusić 10 minut. Włożyć pulpeciki - przykryć i gotować 20 minut. Doprawić sos do smaku przyprawami i cukrem. Podałam z kuskusem na bulionie.
Autor: Babciagramolka.
Zobacz także inne przepisy z działu Drób.