Czego nie może zabraknąć w tunezyjskiej kuchni?

Gęsta angielska zupa - kartoflanka.
Jak każde państwo również Tunezja ma swoje charakterystyczne potrawy, bez których trudno byłoby mówić o kuchni tunezyjskiej.
/ 31.12.2010 16:18
Gęsta angielska zupa - kartoflanka.

Oczywiście nie wszystkie pomysły są rdzennie tunezyjskie, co byłoby niemożliwe z uwagi na przeszłość tego kraju, który stale podlegał wpływom krajów europejskich i arabskich. Trudno więc byłoby się ustrzec wpływom kuchni tych regionów. Wiele jest jednak potraw, których nie spotkacie gdzie indziej, z wyjątkiem tunezyjskich restauracji - to przecież jakby fragment Tunezji w Warszawie czy innym mieście.

Pikantna pasta Harissa

Jest ona prawdziwym rarytasem kuchni tunezyjskiej. Przygotowuje się ją z ostrych przypraw, a jada maczając w niej kawałek bagietki. Podstawą pasty są papryczki chili, czosnek i kminek a maczany w niej chleb stanowi bardzo popularną przystawkę.

Zupy: lablabi i szorba

Znaną tunezyjską zupą jest lablabi. Gotuje się ją na bazie ciecierzycy i uzupełnia kawałkami chleba oraz pastą harissa. Zatem zupa nie należy do łagodnych. Potrawa ta podawana jest w restauracjach przed południem, należy do dań sycących o wyrazistym smaku, który zawdzięcza właśnie paście harissa. 

Polecamy:Czy znasz mięsne propozycje tunezyjskie?

Zupa szorba - pomysł na przygotowanie tej sycącej zupy pochodzi z krajów arabskich. Zupa jest sycąca i gęsta. Jej podstawa jest soczewica. Jej składniki można modyfikować w zależności od gustu, można, np. dodać drobno pokrojoną cebulę.

Zupę można wzbogacić makaronem w kształcie ryżu, czy gwiazdek.

Popularne produkty

Kuchnia tunezyjska opiera się w dużej mierze na rybach, owocach morza: krewetkach, kalmarach, ośmiornicach, ostrygach. Dodaje się je do sałatek, grilluje lub dusi. Ważnym elementem kuchni tego kraju są również jajka i warzywa - duszone czy grillowane.

Co ciekawe rodzime jajka z majonezem są również tunezyjskim przysmakiem. Inna potrawą z udziałem jaj jest odżdża - smażone jaja z pomidorami pikantnie przyprawione. 

Czytaj także: Jakie cechy ma kuchnia afrykańska?

Redakcja poleca

REKLAMA