Co zjemy w afrykańskiej restauracji w Warszawie?

Afrykańskie restauracje to wciąż nowość na polskim rynku gastronomicznym. O kulinarnych tradycjach Czarnego Lądu ciągle wiemy bardzo mało. Warto spróbować dań kuchni afrykańskiej, gdyż większość produktów na których bazuje, nie ma odpowiedników w kuchniach europejskich. Co możemy zjeść w restauracjach afrykańskich w Warszawie?
/ 23.04.2013 13:54

Restauracja

Przystawki

Kolację warto rozpocząć od przystawek. Najpopularniejsze przekąski to wywodzące się z kuchni zachodnioafrykańskiej moi-moi, czyli lekki pasztecik z fasoli gotowany na parze, agwa – gotowana  fasola z platanami i batatami, czyli afrykańskimi ziemniakami  i akwukwonri oyibo – nigeryjska sałatka warzywna.   Fataya – smażone pierożki z nadzieniem wołowym czy acras de niébés - pączki z fasoli, to specjały kuchni senegalskiej, serwowanej w restauracji Cafe Baobab.  Jeśli zechcemy danie główne poprzedzić zupą, warto zwrócić uwagę na pieprzową zupę z mięsem kozim, wołowym lub z rybą, a także na zupę-krem z batatów.

Dania główne

Dania główne składają się zwykle z kawałków pieczonego lub smażonego mięsa. Podaje się je z  różnymi rodzajami ryżu, smażonymi platanami lub afrykańskimi ziemniakami. Znajdzie się też coś dla jaroszy:   Ij na akwa – smażone jajka ze świeżymi pomidorami serwowane z afrykańskimi ziemniakami, white rice - biały ryż z fasolą i platanami polany sosem pomidorowym lub yam  porridge -  gotowane bataty przyprawione oliwą palmową.  Dla głodnych prawdziwie afrykańskich wrażeń smakowych restauracja La MaMa  umieściła w swoim menu… pieczone kozie głowy.  

Ciekawą pozycją w menu restauracji afrykańskich są również gulasze, które tradycyjnie jada się bez użycia sztućców. Każdy gulasz składa się z kawałków mięsa i suszonej ryby, jada się go razem z puree z batatów. Egusi –przyrządzany jest ze zmielonych nasion afrykańskiego melona, ogbono –ziarna  ogbono, tradycyjnie używanego w kuchni afrykańskiej, a  n’sala – z  liści otazi.

Desery

Desery w restauracjach afrykańskich to zazwyczaj  dobrze znane nam klasyczne słodycze urozmaicone egzotycznymi dodatkami np. sernik z sosem pomarańczowym.  Z bardziej tradycyjnych afrykańskich słodkości warto pokusić się na chim chim – chrupiące ciasteczka  przyprawiane gałką muszkatołową  oraz na chipsy z suszonych na słońcu platanów, które odnajdziemy w restauracji  La MaMa.

Napoje

Restauracje afrykańskie oferują różne rodzaje soków i smoothies sporządzanych z egzotycznych owoców.  Ponadto w  restauracji Cafe baobab możemy wypić bissap – napój z hibiskusa, gingembre – napój z imbiru oraz cafe torba przyrządzany z kardamonu i goździków i cafe Dakar – z cynamonu i papryki.

Polecamy: Herbaty senegalskie

Redakcja poleca

REKLAMA